voorjaarsvergadering juni 2012
Notulen voorjaarsvergadering Plaatselijk Belang Heeg
25 juni 2012 20.00 ’t Heechhûs.
Aanwezig: PBH Hans Ringnalda, Herman v.d. Bij, Jeanette Nieuwenhuis, Anneke Bakker, Douwe Cnossen en Marijke Witbraad.
Bleiblom: Yvonne Bleize en Lucy Gelderblom.
Erik Visser dorps coördinator van SWF.
Ca 100 dorpsgenoten.
Hans opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom: verteld nog een keer kort hoe het kwam dat data verwisseld is en gaat dan over tot de mededelingen.
Bezoek Hare majesteit aan Heeg. Zoals iedereen Inmiddels al weet komt de koningin naar Heeg op 6 juli. Voor deze vergadering hebben we een informatie bijeenkomst met mensen van het organiserend comité, de provincie en gemeente. De koningin komt op werkbezoek, het is geen Koninginnedag, is de boodschap. Ze zal met een helikopter landden op de voetbalvelden om 10 uur. Daarna gaat ze in en limousine naar t Heechhûs, via de Tollewei.
Net na de brug op it Eilân, stapt ze uit en loopt dan naar de ingang van ‘t HH. Dat is het moment dat mensen haar kunnen zien. Er worden straten afgezet met hekken, buiten de hekken mag het publiek staan. Voor de kinderen en mensen van Talma kunnen speciale vakken worden aangewezen. Ook de pers krijgt een vak. De koningin zal spreken met een aantal mensen van dorpsbelang van andere dorpen, burgemeester, commissaris van de koningin en anderen. Hierna vertrekt ze per bus naar Woudsend. Anna Wijbenga mag HM een bloemetje aanbieden verder heeft Heeg geen bijdrage.
Er zijn geen bijzondere ingekomen/uitgaande stukken.
Wel is er aandacht voor weer een brief van dhr. Visser uit Vught. Hij denkt nog altijd mee over de ontwikkeling van Heeg.
Notulen vorige jaarvergadering. Marijke leest speerpunten voor.
Voorstellen: Erik Visser onze dorps coördinator van de gemeente SWF.
5. Jaarverslag: het bestuur is twee leden kwijtgeraakt.
Dicky Meier heeft het voorzitterschap neergelegd om gezondheidsredenen. Hans heeft zonder inwerktijd de hamer van haar overgenomen.
Jeanette heeft het te druk en kan de drukte met de visie er niet bij hebben. Van Jeanette nemen we vanavond afscheid. We zijn op zoek naar nieuwe leden.
Ondertussen had PBH al lang genoeg op het idee dorpsvisie kunnen kauwen om tot de
Conclusie te komen dat we een externe partij nodig hebben om die visie met ons te maken. Een visie ontwikkelen is een complex proces met een dusdanig evenredige tijdsinvestering, daarnaast moeten de gewone bestuurstaken gedaan worden. We zijn ons gaan oriënteren, welke partij ons zou kunnen helpen. De avonden van de Ark waarbij verschillende elementen van wonen aan de orde kwamen, vanuit verschillende invalshoeken, hebben ons in de kunde gebracht met Lucie Gelderblom en Bleiblom. Zij heeft een adviesbureau, samen met partner Yvonne Bleize. Vanuit het thema duurzaamheid wilden zij een pilot project met ons aangaan om een dorpsvisie te realiseren. De subsidie om dit te realiseren, waar PBH ontzettend op hoopt, laat vooralsnog op zich wachten. Maar we blijven hoopvol. Ondertussen hebben vrijwilligers, die bergen werk verzetten, zich bij ons aangesloten. Hier zijn we uitermate blij mee.
Het project is ondanks financieringsonzekerheden van start gegaan.
Millieustraat. Daar stond zomaar ineens in de krant dat we deze functie zouden verliezen!
Met man en macht hebben we ons verzet tegen sluiting. Samen met Koudum en andere omliggende dorpen. De milieustraat blijft open maar is nog niet uit de gevarenzone. Bezuinigingen op afvalstoffen staat straks weer op de agenda
Per 31-12-’13 gaat de kringloopwinkel dicht. SWF is van mening dat zij zich terug kan trekken omdat dit een zelfstandig opererend bedrijf kan zijn, wat winst kan maken. Een goed voorbeeld hiervan is die van Sneek.
Plannen rondom Passantenhaven, Pharshoeke, WSH, enz. hebben nog geen definitief akkoord gekregen. Wel moet voor 1september ’12 een akkoord komen, wil dit plan in aanmerking komen voor subsidie.
De strook naar het strandje en het strandje zelf zijn onderdeel van deze plannen. Het wordt grotendeels opgenomen en van Heeg afgenomen. Hier verzetten wij ons sterk tegen. Wij willen het strandje behouden, het is voor ons bijna de enige plek om bij het meer te komen. Er wordt veel gebruik gemaakt van het strandje en de speeltoestellen dat willen we niet verliezen.
kees de Jong vraagt zich af wat er met de dorpsvisie van drie jaar geleden gedaan wordt
Hans: De tijd geeft nieuwe inzichten maar wat door kan gaan gaat door en er zijn ook al delen van plannen gerealiseerd.
Kees Alberts reageert hierop ook. De structuurvisie die drie jaar geleden in drie bijeenkomsten gemaakt is, waar een prioriteitenlijst uit naar voren kwam met als doel het aantrekkelijker maken van Heeg ligt er nog. Wat doet PBH hiermee? Waar ligt de prioriteit van PBH? Wat betreft deze eerdere plannen?
Hans reageert en legt uit dat we alle voorgaande plannen meenemen. Dat het een het ander niet uitsluit. Dat het andere tijden zijn, vooral financieel is er minder mogelijk, maar er wordt niet voorbij gegaan aan eerdere plannen er wordt op voortgeborduurd. Anneke vult Hans aan met de mededeling dat er nu vanuit OVH initiatieven zijn betreffende ontwikkelen van onze dorpskern.
Johan Oost heeft over de verkoop van zijn haven en de ontwikkelingen die daarmee gemoeid zijn nog te melden dat e.e.a. stroef verloopt. De gemeente wil niet investeren.
Hans merkt op dat geld natuurlijk ook een rol speelt, dat kan niet anders met de huidige kredietcrisis. Verder is het verhaal helder, we volgen de ontwikkelingen op de voet. Ook begrijpen we dat duidelijkheid wenselijk is.
6. Financiën. Dit is Sjoerd zijn afdeling dus hij krijgt het woord. Hij merkt als eerste op dat hij een foutje ziet in de tekst. Het betreft de ligplaatsen. Verder geeft Sjoerd uitleg over de uitgave en inkomsten balans. Henk vd Molen wordt met een applaus heel hartelijk bedankt voor het werk wat hij elk jaar weer tot volle tevredenheid voor PBH doet. Ook bedanken we de kascommissie met applaus Peter Verhoefen Ale Ypma. Ale zegt toe volgend jaar nog wel een keer te willen controleren, zijn buurman Anne de Hoop wil volgend jaar dit ook wel doen. Met een por in de zij van Ale en een daverende lach wordt dit bezegeld. Ook geeft Ale de penningmeester een compliment over de boeken.
7. Stand van lopende zaken.
Het afvalstoffenbeleid wordt nauwlettend gevolgd. Samen met de plannen voor de WSH Pharshoeke enz. staan voortdurend op onze agenda. Ook de ontwikkelingen rondom de kringloopwinkel houdt ons bezig.
Zoals eerder al even genoemd werd zijn er plannen over het autoluw maken van de Harinxmastrjitte zodoende deze ook aantrekkelijker te maken voor onze gasten.
Hier wil Anne Walinga graag op reageren. Hij vindt het apart dat deze actie ondernomen wordt omdat met het aanleggen van de rondweg de afspraak gemaakt is dat deze straat eenrichtingsverkeer zou worden.
Jelke Vellinga één van de initiatiefnemers wil graag antwoorden. Hij verteld dat alles in overleg is gegaan met omwonenden, horeca en winkeliers. Autoluw geldt voor de maanden juni tot september. Mensen die er moeten zijn kunnen er nog steeds altijd door met de auto. Het doel van dit initiatief is het seizoen te verlengen en de straat aantrekkelijker maken voor ons maar ook voor onze gasten. Ook is in de plannen de winter opgenomen.
Nerie Tekstra haakt handig in op dit onderwerp door nog eens de plaats van de brievenbus onder de aandacht te brengen. Deze is daar onhandig geplaatst en ondanks eerdere vragen staat die er nog. Kan dat veranderen?
8. Jeanette neemt officieel afscheid. Met een cadeau en een bon nemen we afscheid en we bedanken haar voor haar inzet.
9. rondvraag
Kees de Jong: hoe staat het met de bouwterreinen bij het Fabriek en de voormalige Jozefschool?
Erik Visser gaat op onderzoek uit hoe de stand van zaken is, hij komt erop terug.
Anneke weet dat er nog niets verkocht is dus wordt er ook nog niet gebouwd. Ook het terrein van Toen op de Gouden Bodem is nog niets van verkocht.
Anne Walinga vraagt: Wanneer de plannen met de Harinxmastrj doorgaan.
Jelke: zo gauw mogelijk. Wie er niets te zoeken heeft gaat over de rondweg, en wie er moet zijn, welkom.
Boersma: Talma oversteekplaats is nog nooit gerealiseerd. Het wordt tijd dat er wat gedaan wordt.
Erik Visser: plannen liggen ter beoordeling, er moet met kleuren aangegeven worden dat het een oversteekplaats is. Wordt aan gewerkt.
Boersma: komen er haaientanden?
Hans: deskundigen buigen zich erover. We moeten afwachten.
Kees Alberts: het wandelpad over de Gouden Bodem wordt door Staatsbosbeheer tegen gehouden. Zijn er nog andere plannen ontwikkeld om dit toch door te laten gaan?
Hans en Erik Visser reageren door te zeggen dat het nog onder de aandacht is van een partij. Het plan ligt nog ergens ter beoordeling. Verder kunnen er geen mededelingen over gedaan worden.
Kees A: Het andere fiets/wandelpad naar Gaastmeer hoe is het daarmee?
Hans: uit de enquête is ook duidelijk naar voren gekomen dat dit een wens van Heeg is. Er zal een actie groep mee aan het werk moeten.
De toegankelijkheid van de oevers vanaf het water of land wordt bemoeilijkt door steenkades. Dit is niet overal nodig. Als de steenkades verwijderd kunnen worden bevorderd dit de toegankelijkheid van de oevers.
Dhr. Nijveld vraag aandacht voor bevaarbaarheid van de poelen. Op de poelen zijn hele stukken zeer ondiep geworden. Sommige stukken zijn zelfs ontoegankelijk.
Visserman reageert hierop, hij heeft hierover regelmatig contact met ’t Wetterskip. Het heeft dus de aandacht. Hans gaat hier persoonlijk ook mee aan de gang.
Ale Ypma heeft al eerder een plan voor een werkgroep 5 mei onder de aandacht gebracht. Is PBH hiermee bezig? Ook vraagt hij aandacht voor de Túnstrjitte. Er wordt geen onderhoud meer gepleegd aan de woningen. Er zijn plannen voor het ontwikkelen van deze straat. Weet PBH dit? De woningen vallen in een groep nl Reade wyken, vanwege de vooroorlogse architectuur van de huizen.
Anneke weet dat Elkien na de zomer een gesprek wil met PBH. Het zal dan op de agenda staan.
Sinds kort hebben we het inloop-half-uurtje ingesteld zegt Marijke. Bij toerbeurt gaat PBH daarbij aanwezig zijn. Willen mensen die gebruik maken van deze spreektijd dit a.u.b. melden, en ook vermelden waarover gesproken gaat worden? Dan zitten we daar niet voor niets én kunnen we ons voorbereiden.
Ton Langedijk wil het hebben over de ligplaatsen achter Talma. Vorig jaar is de walbeschoeiing deels vervangen waarom het andere deel niet? Het is even slecht, het brokkelt hier en daar gewoon af.
Nerie Tekstra heeft hierop ook iets te zeggen, het pad daar, achter Talma is ook heel slecht begaanbaar vooral voor mensen met hulpmiddelen.
Erik Visser zal dit opnemen.
Trip Veenstra vraag hoe het eigenlijk met de Wrôtmûs is. Waar zijn die.
Met een daverende lach zijn we hiermee aan het eind van het deel van PBH van deze vergadering gekomen.
Na de pauze verteld Yvonne Bleize van Bleiblom over het verloop van de ontwikkeling van de dorpsvisie tot nu toe. Ook wordt in onderwerpen een pad naar de toekomst geplaveid door discussie punten onder de aandacht te brengen en mensen te vragen te reageren. Ook wordt er een oproep gedaan om meedenkers. Er wordt leuk gereageerd maar mensen zijn niet weer bereid te gaan zitten en te luisteren naar de afsluiting. Begrijpelijk wellicht de avond was lang en wordt daarom afgesloten door Hans.
Wol thús allegearre.